Øko-robotter er velkomne

Hos økologisk grønsagsproducent Peter Bay Knudsen går halmbyggeri, vindenergi og økologisk landbrug hånd i hånd med moderne teknologiFoto: Morten Telling

Hos økologisk grønsagsproducent Peter Bay Knudsen går halmbyggeri, vindenergi og økologisk landbrug hånd i hånd med moderne teknologi. Foto: Morten Telling

Hos økologisk grønsagsproducent Peter Bay Knudsen går halmbyggeri, vindenergi og økologisk landbrug hånd i hånd med moderne teknologi

Tekst & foto: Morten Telling

Solen sender gavmildt sollys ned over den smukke ø Tåsinge i det sydfynske øhav, og får det bakkede landskab med de mange levende hegn til at se helt forårsagtigt ud. Alligevel er det bidende koldt på denne dag i slutningen af marts. To havørne svæver majestætisk hen over den smalle snedækkede vej, der løber langs Tåsinge Vejle på den vestlige side af øen, og som fører ud mod det økologiske Skiftekær Gartneri.

To imponerende træbygninger i organisk byggestil hæver sig op over landskabet. Set udefra ånder alt tilsyneladende fred og idyl. Men inden døre hersker der livlig aktivitet. Det er nemlig snart påske, og så skal alle folk have læggekartofler og sætteløg, så der er fuld gang i pakkeriet, og telefonen ringer med korte mellemrum.

– Vores røde læggekartofler har været udsolgt i nogle uger nu, så det går godt med salget, fortæller Peter Bay Knudsen, der ejer og driver Skiftekær Økologi sammen med sin kone Marie Ejlersen.

– I 2012 har vi stort set haft vækst på alle vores produkter, med ganske få undtagelser. Især spidskål og rødbede har vi oplevet vækst på, og der er også en støt stigende interesse for specialprodukterne.

Ville drosle ned
Skiftekær, der er en gammel slægtsgård, som kan føres tilbage i Maries famlie, har været økologisk siden 1998. Før Peter og Marie overtog gården efter Maries forældre, havde de gennem flere år drevet et økologisk gartneri i Vestjylland.

– Det var oprindeligt meningen, at vi ville drosle lidt ned og tage den lidt mere med ro her på Skiftekær, men det gik lige modsat. Vi blev revet med af den opgang, der fandt sted i de år, forklarer Peter.

– Vi fik blandt andet gang i salget til Coop i 2001, og i 2002 byggede vi den første af de store lagerhaller, som dengang var Danmarks største halmbyggeri. I 2007 opførte vi så endnu en hal, der dog ikke er halmisoleret, da vi fandt ud af, at halm ikke er velegnet til isolering af et lager med kølefaciliteter.

CO2-neutral drift
2007 var også året, hvor Peter og Marie fik tilladelse til at bruge strøm direkte fra den 200 kW vindmølle fra 1988, som de havde overtaget efter et lokalt vindmølle-laug. På sigt er det et erklæret mål at gøre Skiftekær 100 % CO2-neutral, men nu er møllen ved at være for lille.

– I starten kunne møllen forsyne os med al den el, vi havde brug for, og resten kunne vi sælge, men i dag har vi brug for meget mere el, så vi er ved at søge om at få lov til at bygge en større mølle på ca. 1,3 mW, fortæller Peter.

– Vi bruger naturligvis mere el nu, fordi vi pakker og håndterer mere, men vi har også flyttet energiforbruget fra andre energikilder over til el. Vi har f.eks. fået jordvarme i stuehuset og på kontoret, og senest har vi fået installeret et stort løgtørringsanlæg, der kører efter varmepumpeprincippet, og som er langt mere energi- og miljøvenligt end det, vi havde før.

Peter har et mindre solfangeranlæg, men overvejer kraftigt at investere i solceller. De to store haller har et enormt tagareal, der ligger perfekt i forhold til solen, men der er stadig for stor usikkerhed om rentabiliteten. Ikke mindst, hvis man som Peter, ønsker selv at benytte store dele af strømproduktionen.

Forsøg med faste kørespor
I marken kører tre traktorer efter GPS-styring, som sikrer en meget høj kvælstofudnyttelse, sparer energi og en masse manuelt arbejde.

– GPS-styringen gør os i stand til at arbejde meget mere præcist i marken. Vi undgår en masse manuelt arbejde, og jorden bliver også mere skånsomt behandlet, forklarer Peter.

– Vi er kommet med i et fire-årigt forsøgsprojekt, som hedder “Økologi i sporet”, hvor vi på en hektar skal prøve at dyrke afgrøder udelukkende med faste kørespor. Det vil sige, at jorden ikke længere vil blive pløjet, og selv høsten skal klares i køresporene. Vi forventer os meget af forsøget, og jeg regner da med, at vi vil spare en hel del brændstof, og at jorden vil blive mere porøs og ikke så sammentrykket. Samtidig vil der formentlig blive opbygget en langt bedre mikro-flora i jorden.

Robotter skal være velkomne
For Peter er de GPS-styrede traktorer bare første skridt i en udvikling hen imod mindre og smartere maskiner i de økologiske marker. En udvikling som Peter byder velkommen.

– Jeg ved godt, at der er nogen, som synes, at den slags ikke hører hjemme i økologisk landbrug, men jeg mener ikke, vi går på kompromis med de økologiske regler ved at indføre moderne teknologi i produktionen, forklarer Peter.

– Jeg tror, at vi om ganske få år vil begynde at se de her små smarte eldrevne traktorer og robotter i markerne, som blandt andet får deres energi fra solceller og stille og roligt tøffer rundt mellem rækkerne og passer afgrøderne. Det kan jeg slet ikke se noget galt i, så længe det har til formål at gøre produktionen mere miljøvenlig og samtidig billigere. For selv om vores salg går godt, er vi samtidig underlagt en meget hård konkurrence og bliver konstant presset på prisen.

Kartoflerne er noget særligt
Den store interesse for det kulinariske køkken, som er så meget oppe i tiden, har i den grad også smittet af på produktsortimentet på Skiftekær Gartneri. Her dyrkes et hav af specialafgrøder, og Peter synes, det er dejligt, at mange af de nye sorter og varianter er blevet så populære. Alligevel har han brug for lidt betænkningstid, før han kan svare på hvilken afgrøde, han holder mest af.

– Jeg synes, spidskål er sjovt både at dyrke og spise. Den er relativt let at dyrke og kommer hurtigt op af jorden, og så kan man lave så mange forskellige retter af den. Men jeg må nok erkende, at jeg altid har haft et særligt og kærligt forhold til kartofler, som vi dyrker cirka 15 sorter af med vidt forskellige egenskaber. Mit forhold til kartoflen er nærmest ægteskabeligt, men det er i virkeligheden nok bare fordi, kartofler er den grøntsag, jeg ved allermest om, siger Peter med et forlegent smil.

FAKTA:

  • Peter Bay Knudsen er uddannet agronom og gift med landmand og skolelærer Marie Ejlersen. Overtog Skiftekær i 2000.
  • 10 ansatte – 15 i sommerperioden.
  • Dyrker 150 ha – her af 115 ha med salgsafgrøder.
  • Leverer til Coop, Irma, Aarstiderne.com, Solhjulet samt en række grossister på Sjælland og lokale restauranter.
  • Læs mere på www.skiftekaer.dk

Eksempel på journalistisk arbejde, Artiklen har været bragt i Økologi & Erhverv april 2013.