Når Karin Petersen står i sin biodynamiske hønsegård i selskab med 12.000 høns og omtrent 400 haner oplever hun ofte øjeblikke af stor lykke.
Tekst og foto: Morten Telling
– De brune høns passer bedre til mit temperament, siger Karin Petersen, der sammen med sin mand Christian driver gården Birkelund i Sønderjylland nær Tønder.
Siden 2010 har Birkelund dannet rammen om Birkelund Æg I/S, som Karin har ansvaret for, og som er den første større biodynamiske ægproduktion i Danmark. I øjeblikket kører Karin med racen Lohmann Light – 6000 brune og 6000 hvide – fordelt på fire flokke.
– De hvide er lidt nervøse og er ikke så sociale men passer sig selv. De løber væk når man kommer ind til dem og de ‘larmer’ en hel del. De brune er meget mere tillidsfulde og kommer hen til mig, når jeg kommer ind til dem, og det kan jeg godt lide. De bliver heller ikke så let stressede og er i det hele taget mere stille og rolige. Til gengæld er de hvide lettere at passe, fordi de er så selvkørende.
Begyndte med 1000 høns
Karin og Christian købte Birkelund i 1994 og har drevet den økologisk lige fra starten.
– Året efter hørte vi om, at ægpakkeriet Hønen og Ægget manglede økologiske leverandører, forklarer Karin med tydelig sønderjysk accent.
– Jeg havde gået ledig i et par år forinden, så jeg var parat til at kaste mig ud i noget nyt hvor jeg kunne arbejde hjemme, mens vores børn stadig var små og vi mente, at jeg nok kunne klare at drive en mindre økologisk ægproduktion. Så vi startede ud med 1000 høns, og jeg syntes, det var helt vildt mange høns. Jeg havde ingen erfaring med at passe høns i det omfang, så det var meget ‘learning-by-doing’, men det gik faktisk forbavsende godt. Jeg tror ikke, vi har haft et hold høns, der kørte så godt, og som havde så få problemer, som det første hold.
Fra økologisk til biodynamisk
Karin fandt ud af, at hun rigtig godt kunne lide at arbejde med høns og fik endnu mere blod på tanden, og hønseholdet voksede hurtigt til 3000 høns. I samarbejde med tre andre små økologiske ægproducenter etablerede hun det lille andelsdrevne Pakkeriet Hønsegården I/S på gården.
Det meste af produktionen gik fortsat til Hønen og Ægget, men så skete der noget.
– Hønen og Ægget blev overtaget af Danæg i 1999, og alle vi små producenter – i mellemtiden var vi blevet otte – fik tilbud om at flytte med, for Danæg manglede økologiske leverandører. Men på et tidspunkt tilbød Danæg os at udvide til 6000 hønepladser. Vi regnede på det, og fandt ud af at en sådan udvidelse ikke kunne hænge samme økonomisk.
Men sammen med Jejsing Demeter I/S fandt vi på en alternativ løsning, hvor vi startede Birkelund Æg I/S. Jejsing Demeter I/S stod i samme situation, som os og var også blevet tilbudt at udvide til 6000 høner. Så vi samlede alle høns her hos os og udvidede samtidig med nyt hønsehus og hønsegårde, så vi kunne starte op med de i alt 12.000 høns, som vi har i dag.
Samarbejdet betød også, at vi kunne blive demetergodkendt, fordi Jejsing Demeter I/S har køer med horn. Der skal være drøvtyggere på en gård eller i et fast gårdsamarbejde som i dette tilfælde, før man kan blive demetergodkendt, fortæller Karin.
Danæg med på ideen
Danæg var fra begyndelsen positive og med på ideen om en større produktion af biodynamiske æg, og Karin har kun godt at sige om samarbejdet.
– Jeg vil gerne rose Danæg for det utroligt gode samarbejde vi har haft omkring at udvikle og opbygge hele konceptet om vores biodynamiske æg. Vi har fået lov at være med hele vejen igennem processen, og vi har oplevet, at Danæg også har været interesserede i at få projektet til at lykkes, fortæller Karin.
Høns med gruppesjæl
Overgangen fra 3000 til 12000 høns var bestemt ikke uden udfordringer og i begyndelsen følte Karin, at hun var ved at miste overblikket over de mange høns.
– Jeg havde vanskeligt ved at overskue så mange flokke. Hvordan skulle jeg holde øje med, hvordan hver enkelt høne havde det? Men efterhånden fandt jeg ud af, at et hold høns ikke bare skal opfattes som en masse individuelle dyr, som til sammen udgør en flok, men mere som en slags ‘gruppesjæl’. Det er jo hele flokken, der reagerer på noget og ikke bare en enkelt høne.
Derfor bruger jeg også meget tid på at læse mine dyr og mærke, om flokken trives og forsøger at spotte, om der er nogen problemer under opsejling i flokken, så vi kan fange det i opløbet, inden det går rigtig galt. Hønsene læser også mig. Er jeg f.eks. stresset eller trist en dag, så smitter det af på deres måde at opføre sig på, siger Karin. Kærlighed til jorden Karin og Christian har i mange år interesseret sig for det biodynamiske, så selve det mentale skift fra økologisk til biodynamisk var ikke så svært at foretage.
– For mig handler det biodynamiske meget om at tænke tingene sammen som en helhed. Du kan være en god økolog bare ved at følge reglerne 100 procent, men du kan ikke være en god biodynamisk landmand uden også at have sjælen med. Det biodynamiske handler også om en dybere kærlighed til det levende, til jorden, til planter og til dyr. Den dimension synes jeg mangler i økologien. Biodynamisk kvalitet ligger i den livskraft, som vi opbygger i det, vi producerer, ved hjælp af de biodynamiske metoder. Derfor tror jeg også på, at vores æg rummer nogle andre kvaliteter, som hverken konventionelle eller økologiske æg har, fortæller Karin.
Øjeblikke af lykke
For Karin er det største øjeblik på dagen stadig, når hun åbner for sine høns og ser dem spæne ud i det fri, og hun kan stadig opleve en stor følelse af lykke, når hun står inde i hønsegården og mærker nærværet med hønsene.
– Det, der driver mig, er øjeblikket. Det er lidt som med lykken. Ingen er jo lykkelig hele tiden, men engang imellem oplever man de her øjeblikke, som gør det hele værd. Når jeg mærker, at nu kører det, mine høns har det godt, vores æg er gode og fulde af livskraft, så fyldes jeg af stor glæde og en følelse af at gøre noget godt. Hvis jeg en dag ikke har den gnist eller oplevelse længere, så bør jeg stoppe. Både af hensyn til mig selv og mine dyr, slutter Karin.
FAKTA:
- Karin Petersen er bachelor i engelsk og tysk og gift med Christian Petersen, der er faglig konsulent i Økologisk Landsforening. Sammen har de tre voksne døtre.
- Til Birkelund hører 28 ha, og de driver i alt 90 ha. Gården blev Demetergodkendt i 2009. Birkelund Æg I/S indgår i et gårdsamarbejde med Jejsing Demeter I/S.
- Hønseholdet består af 4 x 3000 høns og 4 x 100 haner. Æggene leveres til Danæg der afsættes til Irma og Solhjulet og eksporteres til det tyske marked.
- Læs mere på www.danaeg.dk/bio
I forbindelse med artiklen optog jeg også en video, somskulle fungere som appetitvækker for artikelserien om de økologiske frontløbere:
Eksempel på journalistisk arbejde, Artiklen har været bragt i Økologi & Erhverv april 2013.